Pilgrimsattribut

Pilgrimen har haft yttre kännetecken och viktiga tillbehör för sin vandring.


SkornaLångsamheten, är beredvillighetens symbol. Det är med fötterna man tar sig fram från en punkt till en annan.


Staven Friheten, kanske den främsta symbolen för pilgrimen. Att luta sig mot när man är trött, att ta spjärn med under vandringen, att sätta vid vägkanten när man vilar, att mentalt lägga sin tyngdpunkt på staven.


HattenBekymmerslösheten, som skydd för solen och för en del flygfän, tänkarhatt, bönehatt och som skydd mot regn, vind och kyla.


RänselnDelandet, vandrarens ryggsäck. Att ha allt samlat på samma ställe, ett knyte man bär med sig genom livet, ett skafferi, lite mat, lite kläder, ett regnskydd, en sovsäck, en vattenflaska, behöver man så mycket mer? Gå med lätt packning genom livet, ju lättare packning desto lättare att gå.


Tältet, symbol för Enkelhetens livsstil. Skydd mot nattens mörker, lätt och mobilt.


Kappan, symbolen för att vara omsluten av den goda Tystnaden. Den inre tystnaden som vi kan erfara också i ett samhälle fyllt av bild- och ljudbrus. Även i grupp kan du välja att vandra i tystnad, att gå i stilla eftertanke.

KorsetAndligheten, är den kristna pilgrimens igenkänningstecken

Pilgrimskrus

Detta krus är tillverkat efter ett original av Pilgrimskrus som hittades i en av Ovikens byar. Året var 1953 och Kerstin flyttade till sin Gustav och ville anlägga ett trädgårdsland. Där hittades Pilgrimskruset och en större nyckel i jorden. Pilgrimskruset är daterat till mellan 1300-1450-talet, mer exakt är svårt att ange. Originalet är fem cm högt och tillverkat i stengods. Fyndplatsen ligger några kilometer från Ovikens gamla kyrka som var en av de många helgade kyrkor som fanns under medeltiden.

info@jamtkruset.com

Pilgrimspass

Efter denna del av JämtNorgevägen så finns det pilgrimsstämplar på två ställen, vid kyrkan i Storsjö och vid turistbyrån i Ljungdalen.